Estelle – flickan med guldmedicinen

På luciadagen 2015 tog jag bilen in till Stockholms mysigaste stadsdel – Södermalm. Jag skulle äntligen få komma hem till Estelle och hennes föräldrar, Amanda och Calle. Estelle är snart ett och ett halv år och har gått igenom det som inget barn ska behöva gå igenom – cancer.

Att hitta en ledig parkeringsplats i trakterna runt Folkungagatan är inte det lättaste, men jag hittade en plats efter en stunds letande. Jag fick ett varmt välkomnande av hela familjen – alla tre mötte upp ute i farstun. Estelle var väldigt nyfiken på mina väskor och hittade både ett och annat i dem. Jag fick också uppleva både ett och annat tillsammans med Estelle: hon gillar att läsa sagor, hon älskar att dansa, hon har två kossor som hon kan rida runt på, hon har världens mysigaste rum med en stor madrass där hela familjen får plats, hon har massor av fina dockor och andra mjukdjur. Jag önskar familjen allt gott och hoppas att Estelle snart får tillbaka sitt långa mörka hår, så som hon hade redan när hon föddes.

Här är familjens berättelse:

Det var årets första riktiga vårdag. Solen bländade oss där vi satt på vår uteplats. Jag och min älskade lilla Estelle 5 månader hade varit ute och gått och tyckte vädret var så härligt att vi inte ville gå in. Vi satte oss på bänken och pussades, skrattade och njöt av livet. Jag tog kort på oss och skickade till familjen och skrev ”njuter i vårsolen”. Jag var så lycklig och känslorna inom mig sprudlade. Efter några minuter ringde min sambo och talade om att dom ringt från onkologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och sagt att dom hittat något på ultraljudet vi gjort två dagar tidigare. Ett ultraljud som gjordes för att utesluta njurbäckeninflammation efter ett antal positiva urinprov.

Det samtalet förändrade allt och den ljusa soliga vårdagen förvandlades till en mörk mardröm.

blogg1

Efter någon timme var vi på sjukhuset. Det visade sig att Estelle hade en tumör i vänstra njuren större än en tennisboll. Allt gick så snabbt och samma kväll påbörjades cellgifter som vi valt att kalla guldmedicin. Efter en månad av guldmedicin hade tumören krympt en aning och det blev operation. När analysen var klar visade det sig att Estelle hade en mer aggressiv cancer än vad dom först trott. Det blev ett nytt tuffare behandlingsprotokoll där alla vapen som finns mot cancer var med. Guldmedicin, strålning och operation! Att söva vår bebis och lämna bort henne till främlingar under röntgen, operation och strålning blev vardag. Guldmediciner som sakta pumpades in i hennes blod skulle ta död på cancerceller men bröt också ner hennes lilla kropp. Hennes långa mörka hår föll av.

Estelle har imponerat på oss varje dag under denna tid. Hon har visat gång på gång att cancern inte har att göra i hennes kropp. Estelle har mestadels varit glad trots biverkningar som kräkningar, ingen matlust, förstoppning, högt blodtryck, infektioner, blodförgiftning m.m. Barn är otroliga på att anpassa sig och gilla läget och Estelle tycker det är roligt att vara på sjukhuset. Hon vet ju inget annat och tror att det är hennes andra hem. Och det är det ju på sätt och vis…

blogg2

På julafton 2015 fick Estelle sin förhoppningsvis sista guldmedicin. Nu väntar täta kontroller och uppföljningar och vi ska försöka förhålla oss till de risker och ovisshet som finns efter en cancerbehandling. Cancern har gjort otroligt ont och tagit mycket från oss. Men den har också lärt oss mycket. Idag njuter vi av dom små stunderna som för oss numer är dom stora. Livet har aldrig varit mer levande och vi är lyckligare än någonsin. Estelle är nu 16 månader och får oss att skratta var och varannan minut och vi dansar, leker, sjunger och myser mest hela tiden. Vi vet inte vad framtiden ger, men vi tänker att vi är en del av den.

Estelle betyder stjärna och för oss lyser hon upp även de mörka stunderna precis som stjärnorna gör. Hon lyser klarast av dom alla!

blogg3

One thought on “Estelle – flickan med guldmedicinen

  1. Pingback: Fotografering för Life & Love Photography | fotografixa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>